Büyük Fethin Nişanesinde Cuma Namazı…

Dün tüm dünyanın gözü İstanbul’da idi. 86 yıl sonra Ayasofya- i Kebir Camiinde Cuma namazı kılındı. Ayasofya 86 yıl boyunca gündemden hiç düşmedi, milliyetçi- muhafazakâr camianın “ Zincirler kırılsın, Ayasofya açılsın “ sloganı 86 yıl boyunca zihinlerde güncelliğini korudu.

Borç Yiğidin Kamçısıdır!

Faiz oranlarının düşmesiyle konut ve otomobil satışları canlandı. Tapu dairelerinde, noterlerde yoğun mesai devam ediyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan faizlerin daha da düşürülmesi için bankalarla görüştüklerini belirtti.

Akkuyu NGS Birinci ünitesi2023’de Devrede…

12 Mayıs 2010’da Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Türkiye’nin güney kıyısındaki Mersin ilinde VVER-1200 reaktörlü dört güç ünitesine sahip, toplam 4800 MW kurulu güç kapasiteli Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşa edilmesini öngören işbirliği anlaşması imzalanmıştı.

Milli Eğitimde Korona Endişesi

Korona virüsü toplumun tüm kesiminin hayatını olumsuz etkiledi. Pandemi sürecinde en büyük sıkıntı çekenlerin arasında öğrencilerimiz ve velileri oldu. 23 Mart tarihi itibariyle uzaktan eğitime geçen öğrenciler, bahar dönemini verimsiz geçirmek zorunda kaldılar. LGS ve YKS sınavına girecek öğrenciler ve velileri endişeli, vaka sayılarının arttığı bu günlerde sınavlar neden ertelenmedi tartışması yaşanıyor.

Covid-19 Şöhretleri

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını gündemi belirliyor. Televizyon programları ve gazete köşelerinin ana gündem maddesi korona. Her akşam ekranlarda aynı isimler bizleri bilgilendiriyor. Allah razı olsun doktorlarımızdan şikayetçi değiliz. Dünyanın gündemi korona, doğal olarak gündemi de korona belirleyecek. Bende bu süreçte Covid-19 konulu yazılar ile sizleri bilgilendirmeye çalışıyorum.

Covid-19 Tarzı Yaşam

Covid-19 hayatımıza girdiğinden buyana hayatımızda birçok şey değişti. Örneğin maske, üzerimize giydiğimiz bir elbise, değer verdiğimiz bir aksesuar gibi vazgeçilmezimiz oldu. Temizlik konusuna her zamankinden daha çok özen gösteriyoruz. Sosyal mesafe diye bir kavram hayatımızın içerisine girdi. Yani Covid-19 tarzı yeni yaşam dönemi başladı.

Korona ile Hayata Devam…

Çin Halk Cumhuriyeti Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan Covid-19 isimli yeni tip Korona Virüsü üç aydır hayatımızı alt üst etti. Haziran itibariyle dünya genelinde kontrollü normalleşme sürecine geçildi ancak insanların kontrolü elden bırakma ihtimali tehlike arz ediyor.  İkinci dalganın gelmesi filmin başa sarılmasına neden olabilir. Virüsün yeni merkez üssü şu anda Amerika kıtası, ABD’den sonra k ısa sürede en yüksek vaka sayısına ulaşan ülkelerden biri olan Brezilya'da 555.383 vaka görülürken, ülkede 31 bin kişi hayatını kaybetti.

Demokrasiye Vurulan Darbe!!!

27 Mayıs 1960 ihtilali üzerinden tam 60 yıl geçti. Bu tarih Türk demokrasi hayatına vurulan bir darbe olarak kayıtlara geçti.27 Mayıs 1960 ihtilali sonrasında kurulan ve adına Yüksek Adalet Divanı denilen; ama yargılama usulleri bakımından “ Ortaçağ engizisyon mahkemelerini” aratmayan bu yargılamalar Türk tarihine kara bir leke olarak yazılmıştır.

Rehavete Kapılmayın Çifte Bayram Geliyor…

Covid-19 ile mücadele kapsamında devletimiz, sağlık çalışanlarımız özverili bir şekilde çalışıyor. Sağlık Bakanlığının sonverileri olumlu yönde ilerliyor, günlük vaka sayısı 1000’in altına düştü.

Normalleşme Takvimi…

Covid-19 normalleşme takvimi açıklandı. AVM’ler, giyim mağazaları, kuaförler, restoran, kafe, pastane benzeri işyerleri 11 Mayıs’ta faaliyete başladı. AVM’lerin açılması erken mi değil mi diye yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Açıldığı ilk gün AVM kapılarında kuyruklar oluştu, içeride sosyal mesafe kuralları ihlal edildi. Bu bağlamda; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca AVM’lerde fiziki mesafe kurallarına ve diğer önlemlere uyulmaması nedeniyle uyarılarda bulundu.

Futbol Nostalji Kuşağı Son Perde…

İki hafta önce başladığım futbol nostalji kuşağının son perdesiyle bu hafta yine sizlerle beraberim. Futboldan epeyce uzak kaldık, futbol nostalji kuşağıyla maziyi hatırlayarak zaman geçiyoruz. Olsun sağlık her şeyden önce gelir biz sabrederiz yeter ki her şey normale dönsün. “ Evde kal, futbol ile keyif al Türkiye “

Swap Nedir Bilir misin?

2018 Ağustosunda rahip Brunson krizinin etkisiyle 7.20’yi gören dolar, 7.24’ün üzerine çıkarak tarihi rekoru kırdı. Bu yazıyı hazırladığım saatlerde yukarı doğru ivme devam ediyordu. Euro 7.82’den Sterlin ise 8.99’dan alıcı buluyordu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak uluslararası yatırımcılarla telekonferans ile gerçekleştirdiği toplantıda, birden fazla ülkeyle Swap anlaşması yapabiliriz demişti.

Futbol Nostalji Kuşağı Devam Ediyor

Geçen hafta sizlere futbol nostalji köşesi hazırlamıştım. Sizlerden aldığım olumlu görüşler üzerine bu hafta devamını yazmaya karar verdim. Geçtiğimiz hafta 1986 Dünya Kupasından 1996 Avrupa Futbol Şampiyonasına uzanan bir nostalji kuşağıyla sizlerle buluşmuştum. Bu hafta 1998 Dünya Kupasından 2008 Avrupa Futbol Şampiyonasına uzanan kişisel arşivimi sizlerle paylaşacağım.

İnsani Gelişmeye Karşı Teknolojik Gelişme…

18. yüzyıl aydınlanma çağında, Fransız edebiyatının ünlü yazarı Voltaire (1699-1778) Candide adlı romanında “Gelişmek için insanın teknolojik gelişmelere değil kendisine odaklanması gerektiğini vurgular.” Voltaire; Fransız ihtilalinin düşünsel yönünü hazırlayan en önemli düşünürlerden biridir.

Karantina Günlerinde Futbol Özlemi…

Korona virüsü salgını nedeniyle evlerimize kapandık. 18 Mart’tan bu yana evden çalışıyorum. 35 gündür iş, spor, sinema, kitap okuma hepsini eve sığdırdım hayat evde devam ediyor. Yeni misafirimiz Sultan Papağanı evimize renk kattı, zaman bir şekilde geçiyor.

Ya Onurlu Duruş, Ya Yok Oluş!

2020 yılına keşke hiç girmeseydik, 2019’da kalsaydık! Ya da 2020’yi es geçip direk 2021’e geçiş yapabilseydik diye içimizden geçiyoruzdur. 2020 senesine depremlerle başladık, maalesef ülkemizin farklı bölgelerinden deprem haberleri gelmeye devam ediyor. Çekirgeler sokakları istila etti, ardından Covid-19 isimli bir virüs hayatımızı alt üst etti. Çernobil Nükleer santralinde yangın çıktı zehir saçıyor, ülkemizde tehdit altında.

Dünya Ekonomisi Korona Etkisiyle “ Dejavu “ Yaşıyor…

Korona virüsü dünya ekonomisini derinden etkiledi. IMF, 2019’da 2,9 büyüyen küresel ekonominin, korona virüsü salgını nedeniyle 2020’de % 3 küçüleceği tahmininde bulundu. IMF Türkiye için yüzde 5 küçülme ön görürken, işsizlik oranının ise % 17,2 olacağını ön görüyor. IMF’nin tahminlerine göre küçülme ABD için 5.9, Almanya için %7, İtalya için ise % 9,1 düzeyinde.

Korona Kriziyle Gelen İşsizlik Dalgası

Korona Virüs tüm dünyada hayatı durma noktasına getirdi. Hepimiz evlerimizde karantina altındayız. Üretim ile uğraşmayan masa başı çalışanlar evden çalışabiliyor, peki üretim yapanlar ya da ticari akışın devam etmesinde sahada çalışmak zorunda olanlar ne yapıyor onlar çarkların dönmesi için görev yerlerinde çalışmaya devam ediyorlar çünkü üretim durursa, hayatta durur.

OHAL Bu Hal Değilse Hangi Hal!!!

Sağlık Bakanlığımız insanları evde tutabilmek için güzel bir slogan geliştirdi “Hayat eve sığar” Bununla birlikte GSM operatörleri “ Evde hayat var” diye kampanyaya destek oldu

21. Yüzyılın Vebası Koronavirüs ( Covid-19 )

Tarih boyunca Veba, Kolera, Rus gribi, İspanyol gribi v.b gibi birçok salgın hastalık dünyada milyonlarca insanın ölümüne sebep oldu. Hatta dünya tarihinde insanlar savaşlardan çok salgın hastalıklardan öldü. Örneğin 1921- 1922 Kurtuluş savaşında çarpışmada ölenlerin sayısı 9 bin 167 iken salgın hastalığa yakalanıp ölenlerin sayısı 22 bin 690 olarak kayıtlara geçti. 1918 yılında ortaya çıkan İspanyol gribi, dünyada milyonlarca insana bulaştı ve 50 milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu.