Mevlânâ ve Hacı Bektâş-ı Velî

Çiftlik sâhibi varlıklı bir şahıs, meşru olmayan yollardan kazandığı para ile bir inek sürüsü satın almış. Sonra ineklerin sütünden ve günün birinde etinden faydalanmanın doğru olmayacağını düşünerek sürüyü, Hünkâr Hacı Bektâş-ı Veli’nin, aynı zamanda aşevi işlevi görmekte olan dergâhına bağışlamak istemiş. 

Öğrendim ki… 20

*Öğrendim ki... Güzele kırk günde doyulur, iyi huylulara kırk yılda doyulmaz.                                                        

Lozan Antlaşması Yürürlüğe Girdi

Antlaşma, 24 Temmuz 1923 târihinde Türkiye Cumhuriyeti ile Fransa, İngiltere, Rusya, İtalya, Japonya ve (ABD) Amerika Birleşik Devletleri’nden oluşan İtilâf Devletleri imzalanmıştı. ABD senatosu, Antlaşmayı 18 Ocak 1927 târihinde yaptığı toplantıda reddetti.

Sünnî - Alevî Uyumu İçin...

İlköğretim okullarının din dersi kitaplarında, Emevîler’in şöyle veya böyle... İslâm’a hizmet ettiklerinden söz edilmektedir.  Ders kitaplarında bu tür bilgilerin yer alması, Alevî kardeşlerimizi rencide etmektedir. Emevîler, Ehl-i Beyt evlâtlarını acımasızca şehit etmişlerdir. İslâm’ı da her yerde baskı yöntemiyle yaymışlar, hattâ yönetimi altına aldıkları milletleri kılıç zoru ile İslâmlaştırdıkları yeterli bir zulüm değilmiş gibi, dillerini de Araplaştırmışlardır. Emevîler konusu, daha ılımlı bir anlatımla ele alınabilir.

Şu Bizim Garip Türkçemiz…

Oturmakta olduğumuz semtin sokaklarına, belediye tarafından iri yapısına rağmen güzel görünümlü çöp kutuları konuldu. Tam da ‘ Ne hoş …’ Diyecekken, üzerindeki yazı, sevincimin gırtlağına sarıldı ve onu boğdu: Kocaman harflerle ‘ Evsel atıklar ’ yazıyordu.

Yüreği Bedenine, Beyni Kafatasına Sığmayan Büyük Ülkücü Necdet Sevinç

Yüreği Bedenine, Beyni Kafatasına Sığmayan Büyük Ülkücü Necdet Sevinç    (Gaziantep, 10 Murt 1944 – İstanbul, 22 Temmuz 2011)

Öğrendim ki… 19

*Öğrendim ki... Eğitimsiz, kültürsüz güzeller, kokusuz ve dikenli çiçeklere benzer.                                                  

Selâhaddin Eyyübi’nin Zaferi

Suriye Atabegliği’nin en büyük komutanı Selâhaddin Eyyübi , 9 Temmuz 1187 târihinde Hittin Zaferi ’ni kazandı. Bu zaferle Selâhaddin Eyyübi, Bizans’a bağlı Kudüs Haçlı Krallığı’nın elindeki Akka Kalesi’ni fethetti ve Kudüs Hıristiyan Krallığı’nı târih sahnesinden sildi.

Kurban Hakkında

Kurban Bayramı sâdece et kesme bayramı değil; fakirlerin de düşünüldüğü, birlik ve beraberliğin pekiştiği ibâdettir. Allah'a kurban edilen kurbanlık hayvanlar kesilirken, kesilen etlerin ihtiyaç sâhiplerini bulacağı bir bayramdır. Bu süreç hem sevinçle hem de mânevî duygularla kutlanmalıdır.

Kurban; Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in Büyük İmtihanı

Ali Rıza Temel: Yüce Mevlâ insanları imtihan etmek üzere yarattı. İmtihanın neticesine göre cezâ veya mükâfat vermek üzere de ölümü halk etti.

İslâmiyet’te Hür Düşünce / Hoşgörü

İslâmiyet sürtüşme, çekişme, tartışma ve kavga dini değildir. Hoyrat akıllar, diller ve eller, târih boyunca İslâm’ı kavga zemini hâline getirmeye çalışmışlardır. İslâm’ın hür düşünce ve hoşgörü dini olduğu unutturulmaya çalışılmıştır. Bu hakikati ortaya koyan yüzlerce hâdiseden üç tânesi, bizleri düşünmeye ve akl-ı selim yoluna sevk edebilir.

Biliyor muydunuz? En Çok Kitap Okunan Ülke

Dünyada en çok kitap okunan 10 ülkenin liste başında Hindistan yer alıyor. Sonrasında sırasıyla; Tayland, Çin, Filipinler, Mısır, Çekya, İsveç, Fransa, Macaristan ve Suudi Arabistan var. Türkiye listede 18'inci sırada.

Balkan Türkleri

Türkler târihte ilk defa Hun Türkleri olarak 375 yılında Balamir Han yönetiminde Avrupa’da görüldüler. Doğu Gotlarının (Ostrogotların) ve Batı Gotlarının (Vizigotların) büyük göçleri bu sebeple oldu. Balamir’den sonra Uldız (Yıldız) Han yönetimindeki Hunlar Roma topraklarına girdi. Uldız’ın hedefi Doğu Roma’yı etkisiz hâle getirmek sonra da Batı Roma üzerine yürümek ve İstanbul’u almaktı.

05 Haziran: Dünya Çevre Günü

Çevre; bulunduğumuz, oturduğumuz, çalıştığımız ve yaşadığımız yerdir. Geniş mânâda çevre ise; Vatan topraklarımızın ve hatta dünyânın tamamı, insanoğlu için çevredir.

Kâğıt İsrâfı

Evde, okulda, işyerinde; eğitim, sağlık, iş için kâğıt kullanımı kaçınılmazdır. Dolayısıyla kâğıt kullanımında çok önemli hatâlar söz konusu olmaktadır. Yer ve şartlar ne olursa olsun gereksiz kullanımdan titizlikle kaçınmalı, en verimli kullanım sağlamalı, özellikle kâğıt israfının tabiat ve çevreye vereceği zararların çok yüksek olduğu unutulmamalıdır.

Tebessümlük: Neresi Akıyor?

Kırkağaç Kaymakamı şâir Eşref, Kaymakamlık binasının tâmir gerektiğini merkeze bildirmiş.

14 Mayıs Pazar Anneler Günü

Bütün annelerin saygı ile anılması şüphesiz güzel bir olaydır. Fakat bu güzelliği senenin bir gününe hapsetmek, meselenin özüne inememektir. Anne evlâdını aylarca karnında, yıllarca kucağında taşır. Bir ömür boyu da gönlünde saklar.  Evlâdı için her an her fedakârlığı yapmaya hazırdır.

Öğrendim ki… 18

*Öğrendim ki… Sağlıklı beslenmek için; sabah kahvaltısını kendimiz için etmeliyiz, öğlen yemeğini dostumuzla paylaşmalıyız, akşam yemeğini sevmediklerimize ikram etmeliyiz.  (Av. Yaşar Topcu’dan)                                                                                                                                                       

‘İslâm Züğürtlüğü Övmez’

Fıkıh Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Dr. FÂRUK BEŞER ‘ İslâm Züğürtlüğü Övmez ’ Diyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi

T.B.M.M.; 18 Mart 1920’de Misak-ı Millî kabul edilip İstanbul’da son toplantısını yapan Osmanlı Mebuslar Meclisi, Ankara’ya gelebilen üyeler ile yeni seçilen üyelerden  oluşuyordu. Açılışı Cuma gününe tesâdüf ettirilen meclisin üyeleri, Hacı Bayram Camii’nde Cuma namazını kıldıktan sonra, kurbanlar kesilerek, dua ve tekbirlerle Meclis binasına geldiler.